بیشترین رشد مغز کودکان در طول سه سال اول زندگی آنهاست.

در این بازه ی زمانی، مسیرهای عصبی در مغز کودک شکل میگیرد که امواج الکتریکی را در سلولهای مغزی منتقل میکنند و این اتصالات در شبکه عصبی، زمینه ساز ایجاد مهارتهایی است که کودک در ادامه زندگی خود به آنها نیاز دارد.

 آموزش هایی که به کودک داده میشود و تجربیاتی که کسب میکند، باعث افزایش شبکه های عصبی جدیدی در مغز او می شود که اگر این اتصالات بارها مورد استفاده قرار گیرند، دائمی میشوند و اگر استفاده نشوند از بین خواهند رفت.

محققان معتقدند والدین با تشویق کودک، تاثیر مهمی در افزایش خلاقیتهای او در آینده‌ خواهند داشت. و انتخاب بازیهای مناسب برای کودکان توسط والدین، نقش بسیار مهمی در افزایش هوش‌ کودکان خواهد داشت.

 مغز کودک با درک تجربه‌های جدید رشد می‌کند. و حواس پنجگانه از جمله بینایی، شنیداری، لامسه و… به این رشد کمک می‌کنند.

 بنابراین اگر نوزاد را در معرض تجارب حسی مختلف قرار دهید، مهارت های ذهنی و جسمی او افزایش میابد، و فرزندتان باهوش تر خواهد شد.

علاوه بر این بازی کردن با کودک باعث افزایش هوش اجتماعی او میشود. بنابراین می توانید با توجه به سن کودک، بازی های فکری مناسب برای سن او را تهیه کرده و مهارت های او را افزایش دهید.

همچنین با تهیه اسباب بازی های کمک آموزشی میتوانید بستری برای افزایش بهره هوشی کودک خود ایجاد کنید و مهارتهای ذهنی و هوشی او را تقویت نمایید.

لازم به ذکر است که حتی بازی های ساده با کودکان ،همچون شعر خواندن همراه آنها ، دویدن ، راه رفتن ، مهربانی کردن ، سخن گفتن ، خواندن و نوشتن و… نیز باعث تقویت حافظه و رشد مغز و افزایش هوش کودک می شود.

بنابراین هر چه در سنین پایین تر با کودکان خود بازی کنید و هر چقدر آنها به احساس امنیت و آرامش را منتقل کنید، به هوش آنها در آینده کمک زیادی کرده اید.

کودکان در فضایی که احساس کنند دوست داشته می شوند زودتر رشد می کنند و خاطرات خوب در ذهنشان نقش می بندد و در آینده به یاد می آورند.

البته امروزه اغلب خانواده ها با خرید تبلت ، رایانه ، بازی های کامپیوتری و غیره باعث شده اند تا کودک به بازی های فکری  مفید علاقه ی کافی نشان ندهد و این موضوع باعث از بین رفتن رشد درست نورون های مغز و مانع افزایش هوش آنها می گردد.

در حالی که بازی های فکری بسیار مفیدی در زمینه های مختلف برای کودکان ساخته شده که برای یادگیری مهارت های مختلفی به کار می رود و هدفهای زیادی در داخل هر بازی به کار گرفته شده است که با یاد گرفتن این بازیها کودک می تواند چندین مهارت مختلف را بیاموزد.

در این مقاله شما را با اسباب بازی های مفید برای تقویت هوش کودکان در گروه های سنی مختلف  آشنا خواهیم کرد.

همچنین چند نمونه از بازی ها را به شما معرفی می کنیم که شما می توانید بر اساس سن و توانایی کودک خود آنها را به شیوه ای تغییر دهید تا کودکان از آن لذت ببرند و احساس آرامش کنند.

بازی با کودک یک ساله برای تقویت هوش :

کودکان با بسیاری از مشکلات به این دنیا پا می گذارند و هر چقدر که بزرگتر می شوند سعی به حل کردن و بر طرف آنها می پردازند. کودکان با بازی کردن، کوشیدن و صبور بودن را یاد می گیرند و تلاش می کنند تا به هدف خود برسند.

اسباب بازی برج رنگین کمان تولو

بازی های مکعب:

به کودکان خود تعدادی مکعب بدهید که بتوانند داخل یکدیگر قرار بگیرند و سایز بندی داشته باشند. به جای مکعب می توانید از قابلمه، کاسه یا لیوان استفاده کنید و حتی با کاغذ و مقوا این مدل مکعب را بسازید. برای کودکان کوچکتر از تعداد کمتری استفاده کنید و هرچقدر که بزرگتر شدند بازی را سخت تر کنید. حتی می توانید روی مکعب ها عکس حیوانات و اسم های آنان را رسم کنید تا با آنها نیز آشنا شوند و به چشمشان بیایند.

قطعه های چیدنی :

تعدادی بلوک تهیه کنید و کنار هم یا روی هم بچینید و از کودک خود بخواهید مثل همان را با بلوک دیگری درست  کند وقتی کودک یک مدل را یاد گرفت کمی بلوک ها را بیشتر و چیدمانشان را سخت تر کنید. این بازی باعث پیشرفت هوش و بالا رفتن اعتماد به نفس کودک می شود و در آخر بگذارید او هر چه می خواهد با بلوک ها بسازد.

بازی تقویت هوش کودکان سه ساله :

پازل یا جورچین :

برای کودکان پازل های مناسب سن آنها تهیه کنید. قطعات را به هم بریزید و بگذارید کودکان آنها را سر جای درست خود قرار دهند. به جای پازل می توانید مقوا و یا کاغذ رنگی و یا عکس مجله ها را تهیه کنید و یک شکل ایجاد کنید و آنها را با قیچی برش داده و به کودکان خود بگویید تا آنها را درست کنار هم بچینند.

بازی های کشف هم شکل :

کارت هایی درست کنید که شامل طرح های مختلف و شبیه به هم باشند. یک کارت را جلوی کودک خود قرار داده و از او بخواهید تا دقیقا هم شکل آن کارت را از روی کارت های دیگر پیدا کند و روی آن قرار دهد. می توانید از شکل حیوانات و یا اماکن استفاده کنید و حتی نام آنها را به او یاد بدهید تا قبل از پیدا کردن تصویر هم شکل، اسم آنها را بگوید. بازی را تا زمانی ادامه دهید که تمام تصاویر هم شکل روی هم قرار بگیرند.

کودکان با فکر کردن به پیشرفت مغز خود کمک میکنند. نورون های مغز جدیدی شکل می گیرند. بازی هایی که نیازمند فکر کردن هستند در محیطی که دارای آرامش است باعث می شود کودکان تجربه های بیشتری  کسب کنند.

پازل و بازی های هم شکل، قدرت درک و اختلاف اشکال را بالا می برند و می توانند مغز کودک را به چالش بکشند.

بازی اختلاف شکل :

اشکال مختلف در سایز های مختلف را تهیه کنید و در مقابل کودک خود قرار دهید. از او بخواهید تا اختلافاتی که بین  اشکال وجود دارد مانند بزرگ و کوچک بودن، سفت و نرم بودن ، بیرون و یا داخل بودن و غیره را بیابد و بگوید. قبل از این کار دو شکل را برداشته و اختلافات آنها را برای کودکان شرح دهید تا با این بازی کاملا آشنا شود. مثلا به او بگویید این مکعب از آن یکی بزرگتر است و سایز کوچکش این یکی می شود.

بازی فکری برای کودکان سه ساله :

خواندن داستان:

کتاب قصه ای که در منزل دارید را بیاورید و برای کودک خود یک صفحه از آن را بخوانید. از او بخواهید عکس کتاب را به دقت ببیند ، بعد از آنکه یک صفحه تمام شد از کودکتان بخواهید بقیه ماجرا را حدس بزند اگر نتوانست کمکش کنید تا ادامه ماجرا را به یاد بیاورد به این ترتیب که به او بگویید بیا ببینیم بعدش چه می شود و صفحه بعد را برایش بخوانید حتی می توانید کتاب جدیدی را تهیه کرده و یک صفحه از آن را خوانده و از کودک بخواهید ادامه ماجرا را از خودش تعریف کند.

بازی برج :

از کودک خود بخواهید با قطعات چوبی یا پلاستیکی یک برج بسازد و سعی کند بدون آنکه بریزند، آنها را بر روی یکدیگر قرار دهد تا بلندترین حالت قطعات را بچیند. این بازی به برج هیجان یا جنگا شهرت دارد که از جنس پلاستیک و اغلب از چوب ساخته می شود.

بازی چیدن مطابق شکل :

چند وسیله مانند سکه، اشکال هندسی و غیره را تهیه کنید. آنها را کنار هم جلوی کودک قرار دهید و از او بخواهید نحوه چیدن آنها را به حافظه بسپارد سپس اشکال را پنهان کنید از او بخواهید به ذهن خود رجوع کند و به همان ترتیبی که اشکال چیده شده بود آنها را کنار هم بچیند. اگر کودکتان توانست، او را تشویق کرده و بازی را سخت تر کنید و اگر نتوانست ، با مهربانی به او کمک کنید و آنقدر این بازی را ادامه دهید تا حافظه او قوی شود. این بازی به تقویت هوش کودک کمک میکند و فکر کودک را درگیر می کند و او را به چالش می کشد.

درک حس والدین بودن :

برای کودک خود یک اسباب بازی مانند عروسک ، خرس و یا وسیله دیگری تهیه کنید. به کودک خود بیاموزید که مانند یک مادر یا پدر از آن مراقبت کند و آن را بزرگ کند به او غذا بدهد ، با او بازی کند، برای او کتاب و شعر بخواند، لالایی بگوید و او را بخواباند. این بازی باعث می شود تا کودک شما درگیر حس مسئولیت شده و بتواند به مسئولیت پذیر بودن در قبال چیزی که دارد و متعلق به اوست  فکر کند.

بازی فکری برای کودکان شش ساله:

برای کودکان ۶ ساله اسباب بازیهایی همچون ست ابزار کودکانه، ست کامل وسایل نجاری کودک، بازی فکری قایم موشک و اسباب بازی های موسیقی کودکان را پیشنهاد میکنیم.

پیانو کودک وین فان

آموزش موسیقی :

برای رشد ذهن کودک خود موسیقی بسیار موثر است. برای کودکتان گیتار یا آلات موسیقی اسباب بازی تهیه کنید و از او بخواهید تا آن را به شیوه خودش بنوازد. یاد گرفتن زبان موسیقی باعث پیشرفت در مهارت های حافظه، حرکتی و شنیداری می شود.

با کودک خود آواز بخوانید :

یک سی دی موزیک کودکانه تهیه کنید و اجازه دهید کودک آن را بشنود. با کودک خود شعر آن را بخوانید و حتی می توانید به کمک یک اسباب بازی مانند پیانو ، تنبک، طبل وانمود کنید که شما هم در زدن آهنگ شریک هستید. این بازی به هوش کودک کمک می کند و با یک بازی می تواند مهارت های متفاوتی را یاد بگیرد.

بازی فکری کودکان نه ساله :

بازی فکری جنگا :

جنگا یک بازی است که تعدادی چوب روی هم قرار گرفتند و کودک بدون آنکه برج بریزد باید چوب ها را از وسط چوب های دیگر در بیاورد.

بازی های فکری کارتی :

بازی هایی مثل لوتوس، دست چین ، مونوپولی و غیره…

این سبک بازی ها در تمام سنین باعث ایجاد شادی و هیجان می شود. بطور مثال در بازی ها باید از دست بعضی کارت ها خلاص شویم، خانه خرید و فروش کنیم ، شهردار شویم ، پولدار شویم و پولمان را مدیریت کنیم.

کودکان در این سن دارای ارتباط اجتماعی قوی هستند. می توانند نظر بدهند و در تصمیمات خانواده مشارکت داشته باشند، داستان های خیالی بسازند، رشته ورزشی خاصی را انتخاب کنند و در کار های خانه به والدین کمک کنند.

در زیر چند نمونه دیگر از این بازی ها را می توانید مشاهده کنید :

بازی فکری قایم موشک بازیتا

بازی فکری لپف

بازی فکری پانتومیم بازیتا

بازی فکری لونپوس

بازی فکری پینتاگو Pentago

بازی برای تقویت هوش کودکان دبستانی:

در این سن کودکان با خود بسیار فکر می کنند و اختلافات خود را بین سایر دوستان و دیگران در نظر می گیرند. فرزند شما وقتی به مدرسه می رود، چون در یک جامعه بزرگتر قرار می گیرد خودش را با دیگران مقایسه می کند. به کودک خود کمک کنید تا مشکلاتی را که از عهده اش برمیاید بتواند خودش حل کند ، بتواند با شما در فضای خارج از منزل بازی کند ، به او اجازه دهید تا خودش را به چالش بکشد. به سوالات کودک سریعا پاسخ ندهید و اجازه بدهید همراه شما به آن فکر کند و مشکلاتش را به آسانی حل نکنید. بگذارید کودک فرضیه سازی کند. راه حل تازه پیدا کند و جواب مسائل را بدهد.

با کمک به کودکان در این سن تجربیاتی را برای آنها رقم می زنیم تا کودک بتواند در مقاطع تحصیلی خود موفق شود. مسئولیت پذیر گردد. احساس همبستگی نسبت به شما داشته باشد و در همه زمینه ها و مراحل زندگی در حال آموختن باشد.